Bezoekadres

Marktstraat 11 • 5401 GE Uden

Klantenservice

Bel dan direct naar 0413 - 26 26 84 of mail naar info@gloudemanskokenenkado.nl

 • Boven de 50 euro, gratis bezorgd
 • 14 dagen retourrecht
 • Levertijd van 1 tot 3 werkdagen
 • Ruime voorraad
0 artikelen
€ 0,00
Swipe to the right

Kenniscentrum

Hoe gebruik je Lampe Berger?

                  string(13) "Ron Wennekers"
                
Ron Wennekers hoe werkt lampe berger gebruik je vul
26 oktober 2017

Hoe werkt Lampe Berger? of Hoe gebruik je Lampe Berger?

Deze vragen horen wij vaak, dus wij hebben het een en ander op een rijtje gezet.

hoe werkt lampe berger?

Het reinigen en parfumeren ritueel

Het is simpel...

- Eerst, vul uw Lampe Berger voor 1/3 met het door u gekozen Parfum de Maison van Lampe Berger Paris
- Plaats de brander in het model en plaats de afsluitdop erop.
- Voor eerste keer gebruik; laat uw brander het parfum minimaal 20 minuten intrekken.
- Uw Lampe Berger is klaar voor gebruik, verwijder de afsluitdop, en steek de brander aan.
- Wacht 2 minuten (de brander wordt licht grijs) voordat u de vlam uitblaast.
- Plaats de sierdop op uw Lampe Berger waarna deze zal blijven gloeien en zijn functie zal uitvoeren.
- De brander zal beetje voor beetje het gekozen parfum vrijgeven om de lucht te transformeren naar een geparfumeerde atmosfeer.
- 20 / 30 minuten* van diffusie is voldoende om de Lampe Berger zijn magie te kunnen laten uitvoeren. *1 min per m2
- Hierna kunt u de sierdop verwijderen en de afsluitdop op uw Lampe Berger plaatsen om uw Lampe Berger uit te zetten.

U heeft nu uw ideale atmosfeer gecreëerd, de komende uren zijn helemaal van u!

Alle modellen en parfums van Lampe Berger vindt u hier: Lampe Berger Huisparfums en modellen

Zie hier een video waarin het stap voor stap wordt getoond:

Koken met weinig of geen water

                  string(13) "Ron Wennekers"
                
Ron Wennekers kookpan,dubbelwandige deksel,intense,john pawson,demeyere,koken zonder water,koken met weinig water
4 november 2016

Koken met weinig of geen water

Het koken met zeer weinig water tot geen water komt steeds vaker ter sprake. Vandaar dat wij in samenwerking met het merk Demeyere deze twee vormen van koken in dit artikel voor u uitleggen. U zal dezelfde of betere resultaten krijgen in een kortere tijd omdat de goed sluitende en isolerende wanden zorgen voor het behoud van vochtigheid en stoom die het kookproces versnellen. Het beste effect krijgt u met de John Pawson en Intense serie, vanwege de dubbelwandige deksel.

Koken met zeer weinig water

Deze methode raden wij u vooral aan voor groenten zoals aardappelen, wortelen, bloemkool, broccoli, enz. Wanneer u de groenten gewassen hebt, voegt u slechts 1 of 2 kopjes water toe. U sluit de kookpan af met het deksel en laat normaal doorkoken met de stoom die ontsnapt tussen de deksel en de pan. Zorg er echter voor dat de kookpan/pot minsten ¾ gevuld is met voedsel.

Indien u dit enkele keren heeft uitgeprobeerd, kan u zelf de juiste hoeveelheid water kiezen, zodanig dat u op het einde van het kookproces bijna geen water overhoudt (echter wel goed opletten dat u niet droog kookt, anders kan u aan eten aanbranden). Wanneer u kookt met deze methode behoudt u nog beter het aroma, de vitaminen en natuurlijke mineralen en heeft u normaal gezien geen zout meer nodig. Bovendien wordt de normale kooktijd 30% tot 50% korter ten opzichte van de oude kookmethode “onder water”. Voorbeeld: kooktijd van aardappelen +/- 10 minuten tegenover 20 minuten onder water.

Koken zonder water (groenten)

Nadat u de groenten goed heeft gewassen, brengt u ze nog vochtig in de Demeyere kookpan. U voegt echter helemaal geen water toe. De kookpan moet wel tenminste ¾ vol zijn met voedsel. Kies de juiste kookplaat voor uw pan en doe de deksel op de pan. Verwarm op een relatief hoge intensiteit totdat het deksel zeer warm wordt (raak het even aan met de vingers). Laat het deksel op de pan, verlaag de intensiteit van het fornuis tot het laagst mogelijke niveau zo dat in iedereen geval geen stoom ontsnapt tussen het deksel en de kookpan. De intensiteit van een vlam van een theelichtje is zelfs voldoende om de juiste temperatuur te behouden. Indien er stoom zou ontsnappen gelieve nog verder de intensiteit verlagen. Laat tijdens het hele kookproces de intensiteit op dit zeer lage niveau en het kookproces zal zich zelf verder afwerken. Indien u tijdens het kookproces toch het deksel wenst weg te nemen of even op te lichten, voeg dan 1 of 2 soeplepels water bij en sluit terug af om weer voldoende stoom te ontwikkelen.

Hierbij geven we enkele voorbeelden van de kooktijden nodig voor koken zonder water. Zoals u zal merken, is dit een traag kookproces. De kooktijden zijn meestal 2 maal zo lang als het koken met veel water. Het is echter een kookmethode die dieet koken toelaat en die kan aangepast worden in functie van uw persoonlijke smaak.

Demeyere John Pawson

demeyere john pawson

Demeyere Intense

demeyere intense


Groenten en kooktijden

Bloemkool

20-30 minuten

Champignons

10-20 minuten

Bonen

45-55 minuten

Spinazie

10-15 minuten

Erwtje

10-15 minuten

Tomaten

10-15 minuten

Broccoli

20-30 minuten

Rode pepers

70-80 minuten

Wortelen

45-55 minuten

Andijvie

15-20 minuten

Aardappelen

40-50 minuten

Zuurkool

20-30 minuten


Bakken zonder boter

                  string(13) "Ron Wennekers"
                
Ron Wennekers demeyere,bakken zonder boter,bakken,zonder,boter,proline,multiline, gezond
22 oktober 2016

Bakken zonder boter

In dit artikel leggen wij uit hoe je kunt bakken zonder boter of met heel weinig boter. Dit leggen wij uit aan de hand van 3 stappen.

Stap 1 Voorverwarmen van de koekenpan

Op gas, elektrische, keramische en halogeen fornuizen

Om vlees te bakken, liever eerste de pan voor te verwarmen op een hoge instelling zonder gebruik van enige boter of olie. Na 1 of 2 minuten (afhankelijk van het gebruikte fornuis), neem een vork en laat een paar druppeltjes water in de pan vallen. Als de pan warmer wordt, zal u zien dat het water eerst verdampt en dat op een bepaald moment de druppeltjes water beginnen te sissen. Wanneer dit gebeurt, is de temperatuur in ieder geval reeds hoger dan 100°C maar hebt u nog niet de baktemperatuur van +/- 180°C bereikt. Het is alleen wanneer de druppeltjes neervallen en onmiddellijk bolletjes vormen die rondspringen in de pan dat de juiste temperatuur is bereikt. Gelieve op dat moment eerste de intensiteit van het fornuis te verminderen met +/- 50% en pas daarna het vlees in de pan leggen.

gas elektrisch keramisch halogeen kookplaat

Op inductiekookplaat

De meeste inductiekookplaten gaan veel sneller opwarmen dan gas- of elektrische fornuizen. Daardoor mag u slechts 20 tot 30 seconde wachten voor u begint met het laten vallen van enkele druppels water in de pan. De druppels zullen zeer snel beginnen te verwarmen en het kan gebeuren dat reeds na 1 à 2 minuten de druppeltjes onmiddellijk bij het neerkomen als bolletjes in de pan zullen rondspringen. U moet dan ook weer de intensiteit met +/- 50% verlagen. Afhankelijk van zowel de afmeting van de inductiekookplaat als de uitvoering ervan en de afmeting van de pan die u gebruikt, kan het nodig zijn dat u de pan iets langer moet voorverwarmen voordat u de watertest doet dit leert u gemakkelijk uit ervaring.

inductiekookplaat teken

Stap 2 Vlees in de pan

Als u het vlees in de pan heeft gelegd, gelieve de lucht tussen het vlees en de pan te verwijderen door met een vork het vlees sterk aan te drukken tegen de bodem van de pan. Aanvankelijk, gedurende één tot drie minuten, zal het vlees zich vasthechten op de bodem van de pan, langzaam zal het vanzelf loskomen van de bodem, dit gebeurt wanneer de poriën zijn gesloten. Wanneer het vlees warm geworden is, draait u het vlees om en herhaalt u hetzelfde proces. (Opgelet: bij bakken zonder boter/vet in de grillpan het vlees niet aandrukken tegen de bodem van de pan!) Indien u het vlees graag “rood” wens, kunt u het daarna onmiddellijk serveren. Meestal komt er wat vocht uit het vlees. Indien de druppeltjes die zich daardoor naast het vlees vormen donker worden, dan verlaagt u de temperatuurinstelling onmiddellijk. Indien u een zeer dik stuk vlees “rood” wenst te bakken, raden wij u aan de bakpan nog even te laten nabakken zodat het gewenste resultaat wordt bereikt. (Opgelet: gepaneerd vlees kan niet bereid worden met deze bakmethode zonder olie of boter).

Stap 3 Haal de pan van het fornuis

Voor vlees “medium” of “goed” doorbakken, gelieve de pan van het fornuis te nemen en af te dekken met een deksel, zodra de tweede zijde van het vlees loskomt van de bodem van de pan. Het vlees of de vis zal veder bakken dankzij de unieke bodem van de koekenpan die de warmte zal behouden en verder doorgeven aan het voedsel. Gelieve de pan wel op een isolerende onderzetter te plaatsen zodanig dat de warmte van de bodem niet afvloeit naar de koude keukenplaat. Na 10 tot 15 minuten, naargelang uw persoonlijke smaak, is het voedsel klaar om te serveren met nog heel wat natuurlijke saus erbij.

Demeyere koekenpannen

Deze manier van bakken zonder boter is gebaseerd op het bakken in een roestvrijstalen pan van Demeyere. Dankzij de technologieën van Demeyere maakt het mogelijk om op deze manier te kunnen bakken.

Onderhouden van messen

                  string(13) "Ron Wennekers"
                
Ron Wennekers messen,slijpen,onderhouden,messenslijper,aanzetstaal,slijper,wetsteen,aanzetten,staaldichtheid,scherp
15 oktober 2016

Met een mes van de meest bekende Europese merken als Wüsthof, Sabatier en Zwilling of Aziatische merken zoals KAI en Eden heeft u een stuk kwaliteit in huis gehaald. Als u levenslang plezier van uw (koks)mes wilt hebben, is het aan te raden om de volgende onderhoudsaanwijzingen, (die opgesteld zijn door Gloudemans koken & kado en haar verschillende leveranciers) op te volgen.

Hoe moet ik mijn mes schoonmaken?

Reinig uw nieuwe messen vóór het eerste gebruik met warm water, een beetje afwasmiddel en een zachte spons of doek. Alle messen met kunststof handgrepen (maar ook met vastgenagelde heften), zoals bijvoorbeeld die van Zwilling Pro zijn geschikt voor het reinigen in de vaatwasser. We raden echter aan om deze kwalitatief hoogwaardige messen niet in een vaatwasser te reinigen om beschadigingen te voorkomen. Reiniging met de hand is schoner en is voor hoogwaardige messen aan te raden: het beste is het mes meteen na gebruik onder lauwwarm stromend water (eventueel met een mild afwasmiddel) goed af te spoelen en daarna af te drogen. Als u het mes toch liever in de vaatwasser reinigt, let u er dan beslist op dat het snijvlak van uw messen nergens tegen aan kan stoten. Het lemmet kan daardoor beschadigd raken. Bereid uw messen vóór de vaatwasmachinereiniging zo voor, dat er geen voedselresten op het lemmet kunnen blijven kleven. We raden u aan het energiebesparingsprogramma te gebruiken dat een reinigingstempratuur heeft van maximaal 55°C.

Hoe moet ik mijn mes met een houten heft schoonmaken?

Het massieve hout van de mesheften, bijvoorbeeld die van KAI Tim Mälzer of KAI Shun zijn niet vaatwasmachinebestendig, let op dat u deze messen ook niet te lang in het water laat liggen. In het bijzonder bij mesheften van hout raden we aan het hout 1 tot 2 keer per jaar met een natuurlijke olie (bijvoorbeeld lijnolie) of was (bijvoorbeeld bijenwas) te behandelen, zodat de bescherming vernieuwd wordt en het hout zijn zijdezachte glans behoudt.

Welke snijplank moet ik gebruiken voor mijn keukenmessen?

Het is van belang om een snijplank te gebruiken die meegeeft met het mes. Wat willen wij hiermee zeggen? Het is absoluut onverstandig om te gaan snijden op een marmeren of glazen plank. Het liefst noemen wij dit niet eens een snijplank. Glazen snijplanken zijn funest voor je messen, ze worden er snel bot van, omdat het glas harder is dan het mes. Een snijplank van zachter materiaal zoals hout, kunststof of bamboe is beter voor de messen. Meer informatie over zachter materiaal snijplanken zoals hout en bamboe kunt u vinden in het artikel “Oliën van een snijplank”.

11 praktische veiligheidsmaatregelen bij gebruik van keukenmessen

1.De belangrijkste basisregel

Wees altijd voorzichtig met messen! Messen moet scherp zijn. Dat betekent dat bij het gebruik enkele veiligheidsmaatregelen in acht moeten worden genomen. Wie de volgende aanwijzingen opvolgt, vermindert de kans op verwondingen.

2.Messen regelmatig naslijpen

Een scherp mes is veiliger dan een bot mes, dit klinkt raar maar de reden hiervan is dat u bij het snijden minder kracht hoeft te gebruiken. Het mes heeft een betere “grip” op het te snijden materiaal en uw hand raakt daardoor minder vermoeid. Verder in dit artikel onder het kopje “Hoe moet ik mijn messen slijpen?” meer hierover.

3.Messen goed zichtbaar neerleggen

Leg een mes daarom altijd goed zichtbaar en met de greep naar u toe neer en controleer of het mes voldoende ver naar achteren op het tafelblad ligt, zodat het niet kan vallen. Leg nooit een keukendoek of iets soortgelijks over het mes zodat u niet per ongeluk in het lemmet grijpt. Als u een mes aan een ander aanreikt, reik het dan altijd met de greep naar voren gericht aan.

4.Gebruik steeds de juiste messen

Groenten, vlees, vis, vleeswaren, brood zijn allen qua aard en formaat onderling verschillend. Dat is de reden waarom er voor ieder doel de juiste messen zijn ontworpen. Meer hierover in het artikel “Welk mes kan ik het best gebruiken?”

5.Van het lichaam weg snijden

Zorg dat u altijd van uw lichaam weg snijdt. Mocht het mes uitschieten dan voorkomt u zo mogelijk verwondingen.

6.Probeer nooit een vallend mes op te vangen!

Dit zou ernstige verwondingen tot gevolg kunnen hebben. U bent niet de eerste die door een reflex van het opvangen van een mes naar het ziekenhuis moet gaan.

7.Scherpe messen apart afwassen

Ook bij het afspoelen dient u bewust met scherpe messen om te gaan: leg messen niet zomaar in het afwaswater. Reinig het mes het liefst meteen na gebruik onder stromend water en droog hem af. Droog het lemmet vanaf de handgreep tot de punt en vanaf de rug van het lemmet naar de snijkant, maar beslist niet vanaf de snijkant in omgekeerde richting.

8.Messen veilig opbergen

Messen vereisen een veilige opbergplaats. Op deze wijze kunnen verwondingen worden voorkomen en is het lemmet tegen beschadigingen beschermd. Een messenblok is de perfecte oplossing voor de twee vereisten, maar ook een magneetlijst van Küchenprofi of een magneetlijst van Global kan voor hoogwaardige kwalitatieve messen en veilige plaats zijn waardoor deze bovendien gemakkelijk bereikbaar zijn. Bij de magneetlijst dient u er op te letten dat de magneet voldoende sterk is en de messen schoon zijn, vandaar dat wij u deze eerder benoemde magneetlijsten aanraden. Een vettig mes of een te zwaar mes kan niet veilig hangen.

9.Scherpe messen horen nooit in een kinderhand

Deze regel klinkt misschien logisch maar zeker de moeite waard om te benoemen. Scherpe keukenmessen dienen buiten het bereik van kinderen te worden opgeborgen.

10.Voorzichtig!

Voel nooit met uw vinger langs de snijkant ook niet op de scherpte te testen!

11.Directe nabijheid van warmtebronnen vermijden

Leg uw messen nooit op de kookplaat of in de directe omgeving van andere warmtebronnen. Dit om beschadigingen of verbrandingen te voorkomen.

Hoe moet ik mijn messen slijpen?

Er zijn meerdere methodes om uw mes weer scherp te krijgen, het slijpen van messen is een kunst op zich en kan daarom nog worden uitbesteed aan professionele messenslijpers. Methodes waarbij u zelf aan de slag gaat zijn: slijpstaven, slijpstenen en doortrekslijpers. Allereerst willen wij beginnen met een verhaal over het aanzetstaal. Veel mensen verwachten bij aankoop van een mes en een aanzetstaal dat een aanzetstaal alleen al voldoende is om het mes levenslang scherp te houden. Dit is dus niet zo! Het aanzetstaal is niet geschikt voor het slijpen van messen, maar uitsluitend te gebruiken voor het kleine onderhoud, om net eventjes wat meer scherpte te geven. Het aanzetstaal werkt het beste op zachte staalsoorten (in ieder geval moet het aanzetstaal harden zijn dan het mes dat u slijpt).

Wat voor een effect heeft een aanzetstaal dan wel?

Een aanzetstaal haalt de hele kleine braampjes die uw creëert tijdens het snijden van uw voedsel uit het snijvlak van uw mes. Door het mes over het aanzetstaal heen te halen verdwijnen deze braampjes en wordt uw mes net weer wat scherper dan voorheen.

Hoe onderhoud je een aanzetstaal?

Doordat het aanzetstaal vaak gebruikt wordt kan deze wat donker kleuren dit komt van de metaaldeeltjes van het mes. Het aanzetstaal kunt u schoonmaken door een papiertje met olijfolie of zonnebloemolie langs het aanzetstaal te halen. Aanzetstalen slijten en na verloop van tijd moet u deze dus ook vervangen. Wanneer is mijn aanzetstaal aan vervanging toe? Een aanzetstaal is magnetisch, als het aanzetstaal zijn magnetisme begint te verliezen is hij aan vervanging toe.

Hoe gebruik ik mijn aanzetstaal?

 1. U kunt het aanzetstaal op vele manieren vasthouden. De eenvoudigste manier is om het aanzetstaal met de punt naar beneden op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld een snijplank, te plaatsen. Het is belangrijk om tijdens het volledige proces de juiste hoek aan te houden, doorgaans ca. 20° bij Europese (Zwilling) en 15° bij Japanse (KAI) messen.
 2. Trek het mes in een licht boogvormige beweging met gelijkmatige druk langs het aanzetstaal naar beneden.
 3. Herhaal deze beweging aan de achterzijde van het staal om de andere kant van het lemmet ook aan te zetten.
 4. Herhaal stappen 2 en 3 nog zo’n vijf tot tien keer, waarbij u afwisselend de voor- en achterkant van het lemmet aanzet.
 5. Reinig het aangezette mes met een doek en controleer het resultaat met een test bijvoorbeeld een tomaat of een stuk krantenpapier.

Let op: de hoek van 20/15 graden moet absoluut in stand worden gehouden en de totale snede van heftaanzet tot mespunt moet gelijkmatig langs het aanzetstaal worden gehaald. TIP: vaak kunt u het beschermkapje van het aanzetstaal aanhouden voor de juiste hoek. De snelheid van de beweging is totaal onbelangrijk (laat u dus niet verleiden door de handige bewegingen van de slager in uw buurt door uw mes gehaast langs het aanzetstaal te halen). Rechtshandigen kunnen het beste het aanzetstaal in de linkerhand houden en het mes in de rechter. Voor linkshandigen geldt dat natuurlijk omgekeerd.

Hoe gebruik ik slijpstaven?

Slijpstaven zijn er van keramiek en van diamant. Een keramieken slijpstaaf maakt soepel en perfect slijpen mogelijk. Het lemmet van de slijpstaaf is echter niet stootvast. Als de slijpstaaf valt, kan het lemmet beschadigd raken. Een diamanten slijpstaaf heeft een bijzonder fijn naslijpresultaat. Die diamantlaag slijt echter in de loop der tijd af, zodat de gemiddelde levensduur korter is. Gebruik slijpstaven op de manier, zoals u het aanzetstaal gebruikt. Merken zoals Global en Zwilling hebben aanzetstalen en slijpstaven in haar collectie opgenomen.

Hoe gebruik ik een slijpsteen?

De wetsteen voor gebruik altijd 10 tot 15 minuten ondergedompeld in water laten staan. Tijdens het slijpen moet er altijd een dunne waterfilm op de wetsteen aanwezig zijn.

Een slijpsteen is in de meeste gevallen een samenstelling van slijpkorrels en bindingsmiddel. De slijpkorrels hebben snijkanten waardoor ze kunnen slijpen. Zodra een slijpsteen gebruikt wordt, breken er kleine stukjes van de slijpkorrel af, waardoor weer een nieuwe snijkant ontstaat. De meeste slijpstenen voor keukenmessen gebruiken aluminiumoxide als slijpmiddel. Hoe hoger het getal, hoe kleiner de korrel. Met de kant met het laagste getal slijp je een snede die in goede staat is zeer scherp. Met de hoogste kant polijst je de snede voor een scheermesscherp resultaat. Stenen met een grove korrel (tot korrel 400) gebruik je om de vouw (het echt snijdende deel van een mes) van een bot mes in model te brengen.

Hoe gebruik ik een Japanse wetsteen voor Aziatische messen?

Het merk KAI heeft de volgende regels opgesteld voor een juist gebruik van een wetsteen. De wetsteen voor gebruik altijd 10 tot 15 minuten ondergedompeld in water laten staan. Tijdens het slijpen moet er altijd een dunne waterfilm op de wetsteen aanwezig zijn.

Eénzijdig geslepen messen naslijpen

 1. Leg het mes onder de fabrieksmatig aangebrachte slijphoek op de natte wetsteen.
 2. Draai het met 45 om een groter slijpbereik te bewerkstelligen (de slijphoek blijft intact).
 3. Beweeg het mes heen en weer, waarbij er druk gegeven wordt als het mes in de richting van het scherpe lemmet gaat en zonder druk uit te oefenen als het mes van het lemmet af beweegt.
 4. Het mes een stukje opschuiven en exact dezelfde beweging het zelfde aantal slijpbewegingen op dat deel uitvoeren waar u in de eerste doorgang nog niet was gekomen. Bij heel lange messen is soms een derde doorgang noodzakelijk.
 5. Nadat het mes aan de scherpe zijde is geslepen, het ms omkeren en plat liggend o de hol geslepen zijde leggen. Nu op de zoals in punt 3 en 4 beschreven wijze ook deze zijde slijpen, maar nu slechts 1/10 keer het aantal slijpbewegingen die aan de andere zijde zijn uitgevoerd. Dus als de scherpe zijde 20x is geslepen, de holle zijde slechts 2x slijpen.

Tweezijdige geslepen messen naslijpen

 1. Leg het mes onder een hoek van 15 op de natte wetsteen (eventueel slijphulp gebruiken).
 2. Draai het mes 45 om een groter slijpbereik te bewerkstelligen (de hoek van 15 blijft in tact).
 3. Beweeg het mes heen en weer, waarbij er druk gegeven wordt als het mes in de richting van het scherpe lemmet gaat en zonder druk uit te oefenen als het mes van het lemmet af beweegt.
 4. Het mes een stukje opschuiven en exact dezelfde beweging het zelfde aantal slijpbewegingen op dat deel uitvoeren waar u in de eerste doorgang nog niet was gekomen. Bij heel lange messen is soms een derde doorgang noodzakelijk.
 5. Nu het mes omkeren en op de andere zijde precies dezelfde slijpbewerkingen uitvoeren, uiteraard ook hetzelfde slijpbewegingen.

Hoe gebruik ik mijn messenslijper (doortrekslijpers)?

Als je het vervelend vindt om te slijpen op een wetsteen of slijpstaaf dan kan een messenslijper (ook wel doortrekslijper genoemd) de oplossing zijn. De messenslijper bestaat uit één of meerdere kleine slijpschijven of slijpwielen (van diamant of keramiek) met een fijnere en/of grovere korrel. Om het mes te slijpen haal je het mes verschillende keren langs de slijpschijven/slijpwielen zonder er druk op uit te oefenen. Slijp de volledige lengte van de snede van het mes, van top tot heft. De messenslijpers van Gloudemans koken & kado zijn snel, veilig en eenvoudig in gebruik voor recht en linkshandige. Messenslijpers zijn verkrijgbaar van verschillende merken waaronder, Zwilling, Chef’s Choice, KAI en MinoSharp.

Welk mes kan ik wanneer het beste gebruiken?

                  string(13) "Ron Wennekers"
                
Ron Wennekers koksmes,schilmes,santoku,broodmes,chinees koksmes,fileermes,uitbeenmes,steakmes,groentemes,zalmmes,hakmes,bijl
15 oktober 2016

Welk mes kan ik wanneer het beste gebruiken?

Schilmes

Het gekromde lemmet is aan de te snijden producten aangepast. Daardoor is het mogelijk om groenten en fruit probleemloos te schillen en te snijden.

zwilling pro schilmesje

Groentemes

Het rechte snijvlak maakt van groentemessen het optimale gereedschap voor het schoonmaken en snijden van groenten en fruit.

zwilling pro groentemes

Universeel mes

Dankzij zijn kartelrand kunnen met de universele messen zowel zachte tomaten als knapperige broodjes en harde worstjes goed gesneden worden.

zwilling pro universeel mes

Steakmes

Dankzij het licht gebogen lemmet kunt u met het steakmes gebraad of gegrild vlees zonder moeite snijden.

zwilling pro steakmes

Uitbeenmes

Met het aan de achterkant puntige mes kan perfect uitgebeend worden en kunnen zowel vet als pezen worden verwijderd.

zwilling pro uitbeen mes

Fileermes

Het dunne, flexibele lemmet maakt het flinterdun fileren van vlees en vis mogelijk.

zwilling pro fileermes

Broodmes

Het broodmes heeft een lang, sterk lemmet met een kartelrand, waarmee u beter grip hebt op zelfs de hardste broodkorsten.

zwilling pro broodmes

Koksmes

Het koksmes is de allrounder voor iedere professionele of hobbykok. Zowel voor het in stukken verdelen van vlees en vis als voor het klein snijden van groenten en fruit en het hakken van kruiden is deze alleskunner geschikt.

zwilling pro koksmes

Hammes

Met het lange hammes kunt u moeiteloos dunne plakken van grote stukken vlees snijden, zoals gebraad en rauw vlees.

zwilling pro hammes

Santoku-mes

Het santokumes is de Aziatische tegenhanger van het koksmes: uitermate geschikt voor het snijden van vlees, vis en groente.

Zwilling pro santoku mes


Zalmmes

Met het flexibele lemmet van het zalmmes kunt u zalm of ham in flinterdunne plakjes snijden.

Zwilling four star zalmmes

Hakmes

Het brede en zware lemmet van het hakmes is geschikt voor het verdelen van grote stukken vlees en voor het bereiden van spareribs.

zwilling four star hakmes

Chinees koksmes

Het Chinese koksmes is perfect voor het bereiden van vlees, vis en groenten op traditionele Chinese wijze. Let op: het is niet geschikt voor het hakken van botten.

zwilling pro chinees koksmes


Onderhouden van een snijplank

                  string(13) "Ron Wennekers"
                
Ron Wennekers olie,snijplank,hout,bamboe,kunststof,onderhouden,olieën,bijenwas,minerale
15 oktober 2016

Een houten snijplank is en blijft een natuurproduct en moet daarom goed onderhouden worden zodat deze jarenlang mee kan gaan. Hout werkt en kan gaan scheuren als dit niet op de juiste manier behandeld wordt. Maar hoe moet dit dan?

Hoe onderhoud je een houten snijplank?

Gloudemans koken & kado heeft snijplanken van de merken Kesper, Küchenprofi, Zwilling en Inno Cuisinno in het assortiment. Wij leggen in dit artikel uit hoe een snijplank te onderhouden.

Tip 1: Doe je houten snijplank nooit in de vaatwaser!

Hout werkt, dat wil zeggen het uitzet en krimpt. Hoeveel is afhankelijk van de omgeving, de vochtigheid en de temperatuur. Een keuken is op kamertemperatuur en heeft een normale luchtvochtigheid. Een vaatwasser is veel warmer en vochtiger dan je keuken. Hier reageert je plank dus heel slecht op, hij gaat werken, uitzetten wel te verstaan. Zodra hij weer uit de vaatwasser komt krimpt de snijplank weer. Hierdoor krijg je op den duur scheuren in je snijplank. Was je snijplank daarom na gebruik af met een lauw warm, mild sopje en droog hem daarna goed af.

Tip 2: Opdrogen in de lengterichting

Hout heeft een nerf. Bij een niet kops houten snijplank lopen de nerven vaak over de lengte van de snijplank. Het is dan van belang om de snijplank tijdens het opdrogen met de nerven verticaal te zetten. Hierdoor kan je plank niet krom trekken. Een kopshouten snijplank mag zowel horizontaal als verticaal opdrogen.

Tip 3: Laat je plank niet uitdrogen

Houten snijplanken moeten geolied worden. Na verloop van tijd zal je snijplank lichter van kleur worden, droger en ruwer aanvoelen. Dan is het tijd om je snijplank opnieuw in de olie te zetten. Olie dringt in het hout en voorkomt dat water kan binnendringen, maar tegelijk zorgt het ervoor dat hout kan blijven ademen. Daardoor gaat je snijplank langer mee. Olie is gemakkelijk aan te brengen, waardoor het onderhoud van je houten snijplank erg simpel is. Omdat olie een natuurproduct is, loop je geen risico op het inslikken van giftige stoffen. Het is daarom een betere oplossing dan kunstmatige coatings en middeltjes waarmee je de snijplank zou kunnen beschermen.

Welke oliën zijn geschikt voor mijn snijplank?

1. Walnootolie en lijnzaadolie

Deze oliesoorten worden al eeuwen gebruikt. Ze leveren een duurzame beschermlaag op voor de houten snijplank en geven ook nog een mooie natuurlijke tint. Lijnzaadolie (of kortweg lijnolie) wordt veel gebruikt voor het conserveren van ongeverfd hout. Dit komt omdat de olie uithardt: het versterkt de houten vezels als het opdroogt. Er zijn twee soorten: rauw en gekookt. Rauwe lijnolie hardt minder snel uit, terwijl gekookte lijnolie extra metaalzouten heeft die het uitharden (polymeriseren) versnellen.

Door de warmbruine kleur van de olie krijgt de snijplank een warmere uitstraling. In de loop van de tijd wordt de kleur steeds donkerder, vooral als het hout vaak blootstaat aan zonlicht. Zowel walnootolie als lijnzaadolie zijn relatief goedkoop, maar je moet wel meerdere lagen aanbrengen voor een goede beschermlaag. Kook je regelmatig voor mensen met een notenallergie, dan kun je beter niet voor walnootolie kiezen.

2. Minerale olie

Minerale olie is een geurloos bijproduct van petroleum. Het is veilig om te consumeren en wordt vaak in de voedingsindustrie gebruikt als smeermiddel. Grootste pluspunt is dat deze olie niet in kwaliteit achteruit gaat in de loop van de tijd, terwijl lijnolie wel in kwaliteit achteruit gaat (vandaar dat lijnolie vaak wordt verkocht in donkere flessen). Minerale olie moet je regelmatig opnieuw aanbrengen. Kenmerken is ook dat de olie niet opdroogt, waardoor je niet het verhardende effect krijgt wat je bij walnotenolie en lijnzaadolie wel hebt. Omdat minerale olie transparant en kleurloos is houdt de snijplank de originele kleur. De olielaag voelt ook niet vettig aan.

3. Bijenwas

Een ander natuurmiddel is bijenwas of een combinatie van was met olie. Was zal ook niet opdrogen, maar geeft wel een goede beschermlaag. Zo sterk zelfs, dat er geen weg meer terug is als de plank een waslaagje heeft gekregen. Je kunt het niet meer definitief verwijderen. Wel zou je een waslaagje over olie kunnen aanbrengen. Was is dan ook een ideale buitenlaag voor het onderhoud van een snijplank.

Onderhouden van bestek

                  string(13) "Ron Wennekers"
                
Ron Wennekers Bestek onderhouden
30 september 2016

Hoe kan ik mijn bestek het best onderhouden?

Gloudemans koken & kado is officieel verkooppunt van Keltum, Gero, WMF en Zwilling. Samen met deze bedrijven hebben wij een aantal handige tips en weetjes voor u verzameld zodat uw bestek zo lang mogelijk mooi blijft.

Bestek schoonmaken met een handwas

De truc is om bestek na gebruik het liefst zo snel mogelijk af te wassen in heet water met gebruik van mild afwasmiddel. Spoel de messen, vorken en/of lepels daarna nogmaals met lauw water en droog – het liefst direct – af met een zachte doek of theedoek. Gebruik een afwasborstel maar geen staalwol, schuurspons of schuurmiddel! Dit beschadigt uw zilveren, verzilverde of RVS bestek direct!

Mag mijn bestek in de vaatwasmachine?

Al het bestek wat wij in ons assortiment hebben is vaatwasmachine bestendig. Om uw bestek het langste mooi te houden zorg ervoor dat u dan deze regels naleeft.

 • Spoel het bestek vóór het plaatsen in de vaatwasser altijd goed af onder stromend water. Hierdoor kunt u het inwerken van zout- en zuurhoudende stoffen tegen gaan.
 • Meslemmet, lepelbak en vorkspiegel altijd naar boven richten, dus heften naar beneden richten, zodat het bestek beter gereinigd wordt en het spoelwater beter kan aflopen.
 • Identieke bestekdelen, bijvoorbeeld alleen messen, niet gebundeld in dezelfde bestekhouder plaatsen, maar mengen met lepels en vorken zodat een betere reiniging mogelijk wordt. Plaats messen bij voorkeur wel in een aparte bestekkorf zodat het snijgedeelte het ander bestek niet kan beschadigen.
 • Verzilverd bestek mag niet in aanmerking komen met roestvrijstaal en aluminium; dit kan vlekken veroorzaken op het zilver. Plaats bestek van andere materiaalsoorten in een aparte bestekkorf.
 • Aardappelschilmesjes, steakmessen en broodzagen met een kunststof of houten greep mogen niet tegelijkertijd met het bestek in de vaatwasser, ook niet in een aparte bestekkorf, aangezien er dan vliegroest kan optreden.
 • Wasmiddel en ontkalker overeenkomstig instructies doseren; gebruik alleen merkproducten.
 • Direct na het beëindigen van het wasprogramma het bestek uit de machine nemen en droogwrijven.
 • Meslemmeten controleren en eventueel achtergebleven resten direct verwijderen.
 • Vochtig bestek nooit in de gesloten machine laten.

Hoe moet ik mijn zilver bestek schoonmaken?

Naast het schoonmaken is regelmatig poetsen van uw bestek een manier voor langdurig onderhoud. Zilveren bestek vraagt echt om regelmatig onderhoud, zeker als u het maar weinig gebruikt. Voor onderhoud van zilver bestek raden wij zilverpoets aan. Maak het bestek goed schoon volgens bovenstaande instructies en behandel het zilver met een zachte doek. Na het poetsen, reinigt u het bestek met lauw water en afwasmiddel (mild) om eventueel slechte stoffen van de zilverpoets te verwijderen. Uw bestek is klaar voor gebruik.

Hoe moet ik mijn verzilverd bestek en RVS bestek schoonmaken?

Verzilverd bestek en RVS bestek (edelstaal) vragen minder onderhoud. Het schoonmaken van het bestek met de bovenstaande tips in uw achterhoofd zou genoeg moeten zijn om uw bestek goed te houden. Mochten u toch iets meer willen doen, dan raden wij voor verzilverd bestek onderhoud met een zilverdoek of zilverpolish aan en voor edelstaal bestek adviseren wij een metaal-polish.

Wat veroorzaakt roestplekjes op mijn bestek?

Een probleem dat regelmatig optreedt is vliegroest. Het verdient de aanbeveling goedkoper staal, zoals aardappelschilmesjes en kaasschaven, niet tegelijk met het andere bestek in de vaatwasser te plaatsen. Het goedkopere materiaal roest snel. Door de kracht van het water in de vaatwasser kan die zogenoemde vliegroest op de duurdere messen, vorken en lepels terechtkomen. Bij messen is de kans op bruine plekjes het grootst. Dit komt doordat messen van stevig staal worden vervaardigd omdat er in het snijvlak een karteling moet worden gemaakt. Die staalsoort is iets gevoeliger voor roest. De betere messen van de merkfabrikanten bestaan daarom uit twee stukken, dan is de kans op vliegroest kleiner dan bij messen die uit één stuk gemaakt zijn. Onder de betere merken vallen Gero, WMF, Zwilling en Keltum. Wij bij Gloudemans koken & kado vertegenwoordigen al deze merken met een ruim assortiment.

Handige tips voor het voorkomen van roestvlekjes

 • Als er aanslag op verzilverd bestek zit, kan deze verwijderd worden door het bestek in aluminiumfolie in de spoelbak te leggen. Dit aanvullen met heet water en soda. Als laatste het bestek op de gebruikelijke manier afwassen.
 • Om te voorkomen dat er na het wassen in de afwasmachine strepen op het bestek komen, kan je proppen aluminiumfolie in de bestekbak van de afwasmachine doen.
 • Als er roestplekken op het bestek voorkomen, zijn deze gemakkelijk te verwijderen door het bestek in een rauwe ui te steken. Het bestek heen er weer bewegen in de ui en de roest lost op.
 • Zilver bestek is goed schoon te maken door deze in een emmer warm water met soda en aluminiumfolie te doen. Het bestek even laten inweken om vervolgens op de gebruikelijke manier af te wassen.

Onderhouden van pannen

                  string(13) "Ron Wennekers"
                
Ron Wennekers
29 september 2016

Hoe onderhoud ik mijn pannen?

In dit artikel leggen wij van Gloudemans koken & kado samen met onze leveranciers zoals, Demeyere, Habonne, Le Creuset, Scanpan, WMF en Woll (waar wij officieel verkooppunt van zijn) u uit hoe u uw pan het best kunt onderhouden. Zodat u hier jarenlang plezier aan kan beleven.

Voor en tijdens het gebruik

 • Verwijder alle verpakking en etiketten, gebruik nooit bleekwater of javelwater noch schuurmiddelen of staalwol;
 • De pannen goed omspoelen met heet water en droog de pan grondig af;
 • Plaats de pan op de warmtebron die de doorsnede van de pan het best benadert;
 • Bij gasfornuizen moet u de gasvlam ruimschoots binnen de omtrek van de panbodem houden, dit ook om oververhitting van de grepen en stelen te voorkomen;
 • Plaats nooit een lege pan op de warmtebron;
 • Geëmailleerd gietijzeren pannen moeten langzaam verwarmd worden;
 • Laat liever nooit zeer zure voedingsmiddelen zoals, mayonaise, zuivere citroen, azijn of zeer zout water in uw kookpan voor meer dan 6 uur staan. Zeer zure of verzuurde voedingsmiddelen kunnen een ongewenste verkleuring veroorzaken in de kookpan indien deze hier voor een zeer lange tijd aan wordt blootgesteld.
 • Gebruik steeds houten of kunststof keukengerei ter behoud van uw kostbare pannen.
 • Moet ik mijn roestvrijstalen (koeken) pan behandelen bij het eerste gebruik?

Wij raden aan om de pan zoals bijvoorbeeld de Multline en/of Proline koekenpan van Demeyere bij een eerste gebruik op een zacht vuurtje op te warmen met een paar eetlepels frituurolie (gedurende één of twee minuten, minder lang op inductie) en er op te letten dat de olie niet oververhit wordt. In ieder geval mag ze niet van kleur veranderen of beginnen te roken. (Te controleren door een stukje brood dat zacht mag frituren). Dit is vooral belangrijk bij kookpannen waarbij men gaat werken met vloeistoffen. Hierna maakt u de pan leeg en reinigt u de pan met water en afwasmiddel.

Multiline Proline pannen Demeyere

Moet ik mijn anti-aanbaklaag (koeken) pan behandelen bij het eerste gebruik?

Bij anti-aanbaklaag pannen zoals bijvoorbeeld de Le Creuset Les Forgées raden wij u aan om deze voor gebruik te behandelen met plantaardige olie of maïsolie. Smeer de binnenste anti-aanbaklaag in. Smeer de zwarte buitenwand niet in. Wrijf eenvoudigweg met een in plantaardige olie of maïsolie gedrenkt stuk keukenpapier over het volledige kookoppervlak. Koel vervolgens af en spoel af met heet water. Droog de pan daarna grondig af, hierna is uw Le Creuset pan met anti-aanbaklaag gebruiksklaar.

Uw koekenpan, hapjespan en/of wok achteraf af en toe insmeren zal het oppervlak beschermen en een langere levensduur in de hand werken.

Le Creuset koekenpan les forgees


Tip voor onderhoud en gebruik

Een gebruiksartikel kunnen natuurlijk problemen met zich mee brengen. Wij hebben hier een aantal oorzaken en oplossingen gegeven op de volgende vragen:

- Hoe komen die witte puntjes op mijn pan terecht en hoe verwijder ik die?
- Hoe komen die grijs-witte puntjes op mijn pan terecht en hoe verwijder ik die?
- Hoe komt het dat mijn pan verschillende kleuren krijgt (regenboogkleuren) en hoe verwijder ik die?


Probleem Oorzaak Oplossing
Kleine witte puntjes en corrosie op het oppervlak van het roestvrijstaal Zout toegevoegd aan koud water Zout altijd toevoegen aan kokend water of warm voedsel
Grijs-witte kleine puntjes Hard leidingwater Kook een beetje water en azijn in de pan, spoel en droog de pan daarna goed af
Aanbrandresten Te weinig vetstof en/of te hoge tempraturen worden gebruikt om te koken Laat de pan eventjes weken, of met een beetje reinigingsmiddel laten koken, of gebruik een speciaal schoonmaakmiddel
Regenboog kleuren Een volledig onschuldig fenomeen, veroorzaakt door plotselinge temperatuursveranderingen. Komt vooral voor als pannen worden geleegd direct na het koken Verdwijnt na enkele keren de pan te hebben gebruikt. U kunt ook een beetje water en azijn koken in de pan

Na gebruik

 • De pannen na gebruik steeds reinigen in warm water met een afwasmiddel en daarna goed afdrogen;
 • Gebruik bij het reinigen geen staalwol, schuurmiddel of scherpe metalen;
 • Bij aanklevende gerechten de pan in warm water laten weken en eventueel uitkoken met warm water en zijn.

Hoe reinig ik mijn gietijzeren pan?

 • Koel een hete gietijzeren pan zoals die van Le Creuset of Staub enkele minuten af alvorens hem in warm zeepwater grondig af te wassen. Spel en droog de pan vervolgens af. Dompel een hete pan niet onder in koud water: dit kan een thermische schok veroorzaken waardoor het email kan barsten of beschadigd raken.
 • Als er voedselresten achterblijven, vul de gietijzeren pan dan met warm water, laat weken en was daarna gewoon af.
 • Nylon of zacht schurende sponsjes of borstels mogen gebruikt worden om hardnekkige resten te verwijderen. Gebruik geen metalen sponsjes of erg agressieve reinigingsmiddelen aangezien ze het email beschadigen.
 • Berg uw pannen nooit op wanneer het nog vochtig is. Berg de pan op in een droge kast of luchtige ruimte, uit de buurt van stoom.
 • Het geëmailleerde gietijzer van Staub en Le Creuset is uiterst duurzaam maar kan beschadigd raken als het kookgerei per ongeluk valt of tegen een hard oppervlak geslagen wordt.

Staub braadpan

le creuset braadpan


Mogen mijn pannen in de vaatwasser?

Deze vraag wordt veel gesteld en het antwoordt hierop is, ja. Maar ieder merk geeft hetzelfde advies dat luidt als volgt: om het uiterlijk en de prestatie van pannen met of zonder anti-aanbaklaag te behouden, raden wij u aan om uw kookgerei met de hand af te wassen met een sopje, in plaats van het in de vaatwasser te reinigen. Dit zal de levensduur en de prestatie van de pannen verlengen.

Mogen anti-aanbaklaag pannen in de vaatwasser?

Zoals hierboven beschreven mogen dus ook de pannen met een anti-aanbaklaag in de vaatwasmachine gereinigd worden. Het merk Le Creuset, (dat kwalitatief zeer goede anti-aanbaklaag pannen verkoopt) geeft de volgende tips.

 • Gebruik enkel huishoudelijke wasproducten (wij raden u aan om geen producten op basis van citroen te gebruiken);
 • Smeer voor ieder gebruik het kookoppervlakte van de pan in met olie;
 • Bij het regelmatig wassen van de pan in de vaatwasser kan de buitenrand van de bodem verkleuren of kan er een witte aanslag in poedervorm ontstaan. Dit is normaal en heeft geen invloed op de prestaties van de pan;
 • Het matte oppervlak en de witte aanslag kunt u voorzichtig reinigen met een schuursponsje, wat water en afwasmiddel. Vervolgens de pan afspoelen en goed afdrogen.

Het voortdurend en veelvuldig gebruik van de vaatwasser kan het kookgerei markeren of laten verkleuren en ook de anti-aanbak eigenschappen verminderen. Dit komt niet door de vaatwasmachine zelf, maar door de steeds krachtiger en agressiever wordende vaatwastabletten. De vaatwastabletten zijn tegenwoordig zo sterk met de verschillende modellen als 3 in 1, 4 in 1 of zelfs 5 in 1 dat ze op den duur elke laag zullen aantasten. Dit wordt daarom beschouwd als normale slijtage en wordt niet gedekt door de levenslange garantie.

Inductiekookplaat

                  string(13) "Ron Wennekers"
                
Ron Wennekers Koken met een Inductiekookplaat?
28 september 2016

Inductie koken komt steeds vaker voor, bij de keuze voor een nieuwe keuken wordt er steeds vaker voor een inductiekookplaat gekozen. Maar wat is inductie koken eigenlijk? Welke pannen zijn geschikt voor inductie? Kunt u uw oude pannen gebruiken op uw nieuwe inductiekookplaat?

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Een inductiekookplaat is een kookplaat die gebruikmaakt van het principe van inductieverhitting. In een inductiekookplaat zijn elektrische spoelen geplaatst. Deze genereren onder de pan een magnetisch veld met een frequentie van tussen de 25 en 100 kilohertz. Het elektromagnetisch veld wordt niet warm, maar de bodem van pannen wordt door de wrijving die ontstaat opgewarmd. Inductie is een krachtige manier van verwarmen, zorg dan ook dat u de pan op een middelmatige stand verwarmt, het gebruik van de hoogste stand is voor het bakken en braden eigenlijk nooit nodig!

Is inductie koken veilig?

Inductie koken staat bekend als veilig. De pan wordt weliswaar heet, en daardoor ook de kookplaat, maar na verwijdering van de pan koelt de kookplaat vrij snel weer af. Bij de meeste inductiekookplaten verschijnt er dan een waarschuwingssymbool in de vorm van een H net zo lang tot de kookplaat afgekoeld is. De meeste inductiekookplaten detecteren of er ook daadwerkelijk een pan boven de spoel staat, door te meten of er voldoende energie wordt opgenomen. Als dit niet meer het geval is, wordt er niets verhit en schakelt het apparaat zichzelf uit. De meeste inductiekookplaten zijn afgedekt met een hittebestendige glas-keramische plaat, waar vuil zich slecht aan hecht.

Wat is een boost functie?

Een power boost functie kan ook anders worden genoemd door sommige merken, maar het komt erop neer dat er nog meer energie naar de kookzone gaat waardoor de pan nog sneller heet wordt. Je hebt hier dus te maken met een extra snelle manier van verhitten, dit terwijl inductie al een zeer snelle manier van verhitten is. Wij raden deze functie daarom alleen maar aan om water aan de kook te krijgen. Gebruik deze functie nooit voor het bakken of braden want daarvoor gaat het verhitten veel te snel en zullen alle gerechten mislukken en/of blijven kleven.

Op welke inductiezone moet ik mijn pan plaatsen?

Pas de afmeting van de pan steeds aan de kookplaatzone aan waarop ze gebruikt zal worden. Pannen gebruiken waarvan de diameter kleiner is dan de warmtezone kan het magnetisch veld verkleinen en zo de warmtetoevoer verminderen. Het kan gebeuren dat de inductiekookplaat de pan hierdoor niet herkent en daardoor niet opwarmt. Op glasbedekte kookplaten moet u de pan steeds optillen en verplaatsen, nooit over het glasoppervlakte heen bewegen, dit kan ervoor zorgen dat u de inductiekookplaat beschadigd.

Wat zijn inductiekookplaten met flexinductie?

Flexinductie is de nieuwste uitvinding op het gebied van inductiekookplaten. Verschillende producenten van keukenapparatuur bieden een inductiekookplaat met flexibele kookzones aan. Het idee is heel simpel: zet je pan ergens op de kookplaat zonder daarbij gericht een kookpit op te zoeken. Door middel van de hierboven omschreven elektromagneten voelt de kookplaat waar je jouw pan neerzet en hoe groot deze pan is. Vervolgens past de inductieplaat het kookoppervlak aan het bodemoppervlak van de pan aan. Het resultaat is dat alleen dat gedeelte van de kookplaat waarop de pan staat verwarmd wordt, de rest van de kookplaat blijft gewoon koud. Hierdoor hoef je nooit meer te kiezen op welke zone je de pan zult plaatsen.

Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

De warmte gecreëerd door een elektromagnetisch veld, de belangrijkste voorwaarde is dan ook dat de pan magnetisch moet zijn. Zoals hierboven al aangeven is inductie koken een hele krachtige manier van verwarmen en praten we dus over een snelle manier van verhitten. Door die snelle manier van verhitten is het belangrijk dat de pannen die u aanschaft voorzien zijn van een dikke bodem. Deze dikke bodem is belangrijk omdat je de opgewekte warmte zo goed mogelijk over de pan wilt verdelen. In principe is het dus zo dat elk soort pan of het nou een gietijzeren, roestvrijstalen, ijzeren of koperen is op inductie kan mits hij voldoet aan bovenstaande voorwaarden.

Welke soorten bodems zijn er?

Dus de bodem van een pan is dik, recht en de pan is magnetisch, de pan is dus inductiegeschikt. Zijn er dan nog meer verschillen die er toe doen? Ja, er zijn pannen met een meerde lagen en met een capsulebodem / sandwichbodem.

Capsulebodem / Sandwichbodem

Een capsulebodem ook wel sandwichbodem genoemd is een bodem zoals de meeste mensen die kennen. Het is een bodem die er als het ware onder de pan bevestigd is. In het productieproces worden de bodem en de wanden van de pan aan elkaar gehecht. Wat een degelijk verschil is in vergelijking met de tri-ply, five-ply of zelfs seven-ply pannen, waar de pan uit één stuk wordt gemaakt. Pannen met een capsulebodem / sandwichbodem hebben dus aan de onderkant een dikke laag die meestal bestaat uit een laag roestvrijstaal, dan aluminium (omdat dit goed de warmte geleid) en dan weer een laag roestvrijstaal.

Pan met Capsulebodem

3 ply

Pannen van meerdere lagen materiaal ‘Tri-ply’ is professioneel materiaal, dat uit drie lagen bestaat: 1 laag aluminium, ingeklemd tussen 2 lagen edelstaal. De extreem geleidende eigenschappen van het aluminium zorgen voor een zeer gelijkmatige verwarming van de hele pan en dus niet alleen de bodem, maar ook de zijkanten worden verwarmd. Het merk Habonne heeft verschillende lijnen die deze tri-ply bodems bevatten. Wij hebben dit merk al meerdere jaren in ons assortiment en hebben in die tijd een ruime collectie opgebouwd. Zo zijn de lijnen King en Queen voorzien van een tri-ply bodem.

Tri-ply pan Habonne Queen

5 ply

Demeyere is een merk dat verder gaat dan de al innovatieve tri-ply bodem. De Industry lijn van Demeyere wordt gemaakt uit een 5 lagen materiaal. De Industry lijn van Demeyere brengt het beste van twee werelden samen: robust, stevig ‘American style’ kookgerei in combinatie met Demeyere technologie en Europees erfgoed. Het uitgebreide assortiment met een ‘industrial’ look werd ontworpen door Belgisch designer Stefan Schöning. Opmerkelijk aan deze serie zijn de extra-large grepen die met parelstralen zijn afgewerkt. Ze zijn krasbestendig en blijven langer koel. Ideaal voor gebruik op een gasfornuis, maar ook voor alle andere kookplaten in de Industry lijn geschikt.

Five-ply pan Demeyere Industry

Hoe zijn deze vijf lagen dan opgebouwd?

 • 1e laag: roestvrij staal 18/10
 • 2e laag: zuiver aluminium
 • 3e laag aluminium legering
 • 4e laag: zuiver aluminium
 • 5e laag: magnetisch roestvrij staal 18/0

7 ply

Zoals hiervoor al aangegeven zijn er niet veel merken die werken met een 5 of 7 lagen materiaal. Voor de koekenpannen, bakpannen, conische sauteuses, sudderpannen/sudderpotten en wokken gebruikt Demeyere een meerlagenmateriaal tot aan de rand: 7-PlyMaterial. Dit verzekert een optimale warmtespreiding tot aan de rand en een perfecte controle over het bereidingsproces. Door deze technologie worden de bodem en de zijkanten van de pan dus even warm en zorgt het voor een perfecte warmteverdeling. Dit brengt een perfecte controle over het bereidingsproces met zich mee.

Hoe zijn die zeven lagen dan opgebouwd?

 • 1e laag: Roestvrij staal - 18/10
 • 2e laag: Aluminium legering
 • 3e laag: Zuiver aluminium
 • 4e laag: Aluminium legering
 • 5/6/7e laag: Combinatie van drie legeringen – TriplInduc

Demeyere 7 lagen opbouw

De totale dikte van de lagen is altijd berekend om de juiste temperatuursverdeling te hebben aangepast aan de bereidingstechniek:

Voor wokken: 2,3 mm: 230°C op de bodem, 140°C op de zijkanten;

Voor conische sauteuses, sudderpannen en koekenpannen/bakpannen: 3 tot 3,3 mm;

Voor de Proline koekenpannen/bakpannen: 4,8 mm (3 mm voor de Proline pan van 20 cm).

TriplInduc

Demeyere ontwilkkelde TriplInduc, een combinatie van drie legeringen die ervoor zorgt dat het kookgerei kan gebruikt worden op alle types fornuizen/warmtebronnen, inclusief inductie. Men kan zelfs tijdens het bereidingsproces van het ene type warmtebron naar het andere overschakelen. Dankzij de excellente magnetische eigenschappen zorgt TriplInduc voor een betere en snellere warmteoverdracht in heel de pan en geeft het tot 30% meer rendement. Tenslotte verzekert het dat de bodem niet zal vervormen en vlak blijft, zelfs na jarenlang intensief en profesioneel gebruik!

Wat veroorzaakt het tikkend geluid op mijn inductiekookplaat?

Bij het koken op een inductiekookplaat kunnen er inderdaad geluiden optreden. Inductie werkt zoals eerder aangegeven door middel van elektromagnetische invloeden. Hierdoor ontstaan zogenoemde wervelstromen, die de moleculen laten trillen. Deze trillingen worden omgezet in hitte. Dit is omdat de metalen onderdelen in de bodem van de pannen, uit meerdere lagen bestaat en dit geeft daardoor een trillend effect. Dit komt meestal voor bij minder dure pannen met capsule- / sandwichbodem. Dit tikkend geluid zal uw kookplaat niet beschadigen en de prestaties zullen er ook niet van verminderen.

Hoe kan ik zien of mijn pannen inductiegeschikt zijn?

Het is natuurlijk zonde om nieuwe pannen te gaan kopen als dit helemaal niet nodig is. Misschien zijn de pannen die u al jarenlang gebruikt gewoon geschikt voor op inductie. Om te weten of de pannen die je al hebt geschikt zijn voor inductie gebruik je een magneet: blijft deze aan de onderkant van de pan kleven dan is de pan geschikt voor inductie. Gebruik hiervoor wel een sterke magneet, en houd er rekening mee dat een pan waar weinig ijzer in verwerkt is vrijwel geen reactie zal geven met een kleine magneet maar wel warm zou kunnen worden op inductie, omdat dit een veel groter en sterker magnetisch veld is. Blijft de magneet dus aan de bodem van de pan kleven dan weet je zeker dat hij magnetiseerbaar is en dus werkt op inductie. Blijft de magneet niet kleven dan is de pan niet inductiegeschikt. De pan of beter gezegd de bodem mag niet vervormd zijn (kromgetrokken) dit zorgt namelijk voor een lager rendement en kan tevens de inductiekookplaat beschadigen. De makkelijkste manier om te herkennen of de pan inductiegeschikt is te kijken op de bodem of er het spiraal symbool afgebeeld staat.

Symbool inductiegeschikt